torsdag 7 april 2011

Handledning till utvärdering av Egen måltid

Eftersom jag fått många frågor på hur ni ska skriva i utvärderingen av er egna måltid kommer här ett extra förtydligande och stöd.

I er utvärdering och diskussion i  inlämningsuppgiften ska ni använda er av följande perspektiv: Hälsa, Miljö och Hälsa. Hur kan er valda maträtt diskuteras och motiveras utifrån dessa.

Hälsa, ställ er frågor som: Är maträtten hälsosam? Gör den kroppen gott? Kan den anpassas på något sätt så den blir hälsosammare? Hur?


Miljö, ställ er frågor som: De råvaror som används, hur har de producerats? Har de transporteras? Finns det alternativ som är bättre ur miljösynpunkt? Hur kan tillagningen anpassas för att vara vänlig mot miljön?

Ekonomi, ställ er frågor som: Vad kostar måltiden? Skulle du kunna tillaga samma måltid för mindre pengar utan att förlora i smak eller i miljöpåverkan? Lönar det sig att laga allting själv eller blir det mer ekonomiskt att köpa måltiden färdiglagad alt. halvfabrikat?

Hoppas ni får hjälp av detta!
/Kalle    

Avslutar med dagens mattips från "Leif GW Persson"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar